Γιανης Βαρουφάκης: Δεν είναι κακή ιδέα ένα τοπικό νόμισμα


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ


Θέση υπέρ της καθιέρωσης τοπικών νομισμάτων πήρε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε συνέχεια όσων υποστήριξε η συνιστώσα της «Ομπρέλας» εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού: «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα – που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας – χρειάζεται το ‘Δήμητρα’, γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί».

Και, συνέχισε, «γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας ‘μα, δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το “Δήμητρα”; Όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «καμία επικοινωνία δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο ερώτημα αν η χώρα θα οδεύσει σε δεύτερες εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη συγκεντρώσουν 151 βουλευτές, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε, «βεβαίως».

Εξ άλλου, εξήγησε, «την ευκαιρία (στον Κυριάκο Μητσοτάκη) την έδωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν δέχθηκε να κάνουμε ένα προεκλογικό διάλογο για την εκπόνηση από κοινού (προγράμματος) ή τουλάχιστον την εξερεύνηση των δυνατοτήτων ενός κυβερνητικού προγράμματος. Εμείς σεβόμαστε τον ελληνικό λαό, την απλή αναλογική. Το να πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα είναι η χειρότερη μομφή απέναντι στη δημοκρατία και την απλή αναλογική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε «περήφανος» για το 2015. ‘Άλλωστε, «τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ. Ντράγκι μόνο και μόνο για να επιβάλει τον ‘Ηρακλή’, το όνειδος με τα κόκκινα δάνεια, το χρηματιστήριο ενέργειας, το 24% ΦΠΑ, τις προπληρωμές φόρων». Επιστρέφοντας στο παρόν, είπε πως από την Νέα Δημοκρατία ήθελαν να στοχοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και «να τον πιέσουν να αναγκασθεί να αποκηρύξει το ΜέΡΑ25». Παρατήρησε δε, πως δεν μπορεί να μιλάει για έλλειψη αξιοπιστίας, «ο άνθρωπος που πήρε το 62% του ελληνικού λαού και το ανέτρεψε εκείνο το βράδυ». Τελικώς, «μεταξύ τους τσακώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ενδο-μνημονιακή έριδα».

Ακολούθως, υποστήριξε ότι «και τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν τη χώρα σαν να έχει βγει από τα μνημόνια […] είμαστε βαθύτερα πτωχευμένοι σήμερα από ό,τι ήμασταν ποτέ και πιο εξαρτημένοι από τις βουλές της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας […] η οποία αποφασίζει μόνη της, χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο, χωρίς να αναφέρεται στην ευρωβουλή για το εάν θα κηρυχθεί ξανά πτωχευμένη η Ελλάδα ή όχι».

Επιπλέον, ισχυρίσθηκε, «είμαστε πιο βαθιά από ποτέ μέσα στα μνημόνια. Το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2018, κρατά μέχρι το 2060 και δένει τη χώρα με ένα τρόπο που καθιστά πάρα πολύ δύσκολο να ξαναγίνει βιώσιμη. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε το 4ο μνημόνιο και το έκανε πολύ χειρότερο, προσέθεσε άλλα 50 δισεκ. χρέους, άλλα 23 δισεκ. εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, μας έχει βουλιάξει ακόμη περισσότερο».

Διερωτήθηκε δε, «ξέρετε καμιά χώρα της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου, που να έχει ένα υπερταμείο, που το ελέγχουν οι δανειστές, να έχει περάσει, εκεί, όλη η δημόσια περιουσία;». Για να συνεχίσει, «αυτά τα οποία πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα στο όνομα της Αριστεράς».

Ακόμη, «ξέρετε καμιά χώρα στην οποία η Βουλή και η κυβέρνηση να μην ελέγχουν την αντίστοιχη ΑΑΔΕ; Αν ρωτήσετε τον κ. Πιερρακάκη, τον οποίο εκτιμώ και προσωπικά, αν ελέγχει το λογισμικό της ΑΑΔΕ, θα σας πει ‘όχι’. Είναι απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «εμείς προτείνουμε ρήξη, δηλαδή μονομερή νομοθέτηση αυτών που εμείς κρίνουμε ως απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της χώρας, της ιδιωτικής οικονομίας αν θέλετε», κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.



newsit.gr