Γιώργος Γεννηματάς: Εγώ όσο υπάρχω θα προσπαθώ, και θα προσπαθώ να υπάρχω - Εις μνήμην του Γιώργου Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 1994.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Όλο το βάρος στον άνθρωπο και την ανθρωπιά
Λίγο πριν φύγει για τις ΗΠΑ, για δεύτερη φορά, αφού είχε διαπιστωθεί η μετάσταση, ο Γιώργος Γεννηματάς, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», είχε μιλήσει για την ασθένειά του:
ΕΡ.: Φεύγετε αύριο για την Αμερική. Ποιος είναι ο λόγος του ταξιδιού αυτού, τι ακριβώς θα γίνει εκεί και πότε θα γυρίσετε;
ΑΠ.: Είναι γνωστό σε όλους ότι έχω καρκίνο και ότι έχω και μετάσταση. Όμως, ύστερα από μια σημαντική προσπάθεια των ελλήνων γιατρών, περίπου 4 μήνες, έχω μια σημαντική βελτίωση, ικανοποιητική εν πάση περιπτώσει, ύστερα από την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου της χημειοθεραπείας που έκανα. Τώρα πάω για μια επανεκτίμηση, που πιθανόν να οδηγήσει σε ολοκλήρωση της θεραπείας με κάτι που πρωτοποριακά γίνεται αυτή τη στιγμή στο Χιούστον. Γι’ αυτό πάω στο Χιούστον, όπου θα είναι μαζί μου ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές, ένας έλληνας καθηγητής από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ρήγας, που θα έρθει μαζί μου από τη Νέα Υόρκη στο Χιούστον. Και από εδώ βεβαίως έχω τις προτάσεις των δικών μου γιατρών. Η εκτίμηση είναι ότι θα γυρίσω σε επτά έως δέκα ημέρες. Δεν θα μπω σε νοσοκομείο. Ό,τι θα γίνει, θα γίνει με τα εξωτερικά ιατρεία.
ΕΡ.: Δηλαδή πηγαίνετε καλύτερα απ’ ό,τι την ημέρα που είχατε αναγγείλει ότι παρουσιάστηκε μετάσταση;
ΑΠ.: Θα έλεγα ναι. Με τον καρκίνο όμως δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Ασφαλώς υπάρχει βελτίωση.
«ΤΑ ΝΕΑ», 26.4.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
ΕΡ.: Σ’ όλο αυτό το διάστημα του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας, δεν σταματήσατε και την πολιτική σας δραστηριότητα. Μου είχατε πει ότι καθημερινά δουλεύατε πολλές ώρες πάνω στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που θα επιστρέψετε από την Αμερική, σε ποιον τομέα θα κληθείτε να στρέψετε τις προσπάθειές σας;
ΑΠ.: Έχω μάθει να υπηρετώ στόχους και όχι κουτάκια, και —καλώς ή κακώς— να πειθαρχώ. Το τρίπτυχο «αγώνας – αγώνας – αγώνας» είναι τρόπος ζωής για μένα. Και μπορεί να μην έχει έντονα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας. Και εγώ θα καταβάλω προσπάθειες. Ανεξαρτήτως τομέα που θα μπορούσα. Ελπίζω ότι θα μπορώ, πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσω.
ΕΡ.: Ήρθαν στιγμές που σας λύγισε το πρόβλημα που ζείτε καθημερινά;
ΑΠ.: Κάθε ημέρα. Κάθε ημέρα λυγίζω και κάθε ημέρα παίρνω κουράγιο και σηκώνομαι όρθιος.
«ΤΑ ΝΕΑ», 26.4.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
ΕΡ.: Από πού αντλείτε αυτό το κουράγιο;
ΑΠ.: Πίστευα και πιστεύω στον άνθρωπο, στις δυνατότητές του, και πίστευα και πιστεύω στην προσπάθεια.
«ΤΑ ΝΕΑ», 26.4.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
ΕΡ.: Ήρθαν στιγμές που αναθεωρήσατε θέσεις, στάσεις, κάποια πράγματα του παρελθόντος απ’ ό,τι όταν δεν υπήρχε αυτός ο κίνδυνος;
ΑΠ.: Δεν αναθεώρησα κάτι απλώς. Έριξα το βάρος μου ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο και την ανθρωπιά. Και επειδή μου στάθηκε όλος ο κόσμος, και ο πολιτικός και ο πολίτης ανεξαρτήτως παρατάξεων. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι στην Ελλάδα και τον ελληνισμό, που τον έζησα στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεννόησης, ανθρωπιάς και αγάπης. Αυτό για μένα σημαίνει περισσότερη προσπάθεια για τον πολίτη, τον άνθρωπο, αλλά και για εθνική συνεννόηση.
ΕΡ.: Με τη βελτίωση που υπάρχει και με μια σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας σας, μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι ο Γεννηματάς ξεπέρασε τον κίνδυνο και θα συνεχίσει να είναι κοντά μας;
ΑΠ.: Εγώ όσο υπάρχω θα προσπαθώ, και θα προσπαθώ να υπάρχω.
* Εις μνήμην του Γιώργου Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 1994, σε ηλικία 55 ετών.
Τα ανωτέρω, μεταξύ πολλών άλλων, είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου 1994, την επαύριον του θανάτου του Γεννηματά.
Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Γεννηματάς, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και το εγγονάκι του, στο αεροδρόμιο, μιλά με ειλικρίνεια για την υγεία του επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.
in.gr