Νίκος Παπανδρέου: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τον Μητσοτάκη στην εξουσία«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ΝΔ», σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, αποδίδοντας σε «προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια ενδεχόμενης συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ΝΔ», σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, αποδίδοντας σε «προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια ενδεχόμενης συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία.
«Με ρωτάνε παρά πολλοί, κ. Παπανδρέου, δε θα πάει το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ; Αυτό είναι μια προπαγάνδα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει τον κόσμο από εμάς» είπε ο Νίκος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας, με εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί «αυτόνομη» πορεία, και σε ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και νωρίτερα, σε εκδήλωση της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Μαρίας Παυλίδου, στην Καλαμαριά.
«Μα ποιος βοηθάει τη ΝΔ πραγματικά; Ποιος βοηθάει την άνοδο της ΝΔ; Περιμέναμε ποτέ σε τέσσερα χρόνια μετά το ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναέρχεται το ίδιο, αυτό το παλιό, η ΝΔ στην εξουσία; Πώς έγινε αυτό; Μήπως, λόγω της ανομίας που αφήσατε και οι μολότοφ στους δρόμους; Μήπως η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε έδαφος σε αυτό; Μήπως η κακοδιαχείριση των προσφύγων έδωσε έδαφος στη Δεξιά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ΝΔ και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει τον Μητσοτάκη στην εξουσία. Ποιοι συνεργάζονται πραγματικά, εμμέσως; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ».
«Άρα, βασικός συνεργάτης, εμμέσως, της δύναμης της ΝΔ, που θέλει τη ΝΔ στην εξουσία, ποιος είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, μη μιλάτε για μας, αυτή είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Νίκος Παπανδρέου μνημόνευσε τον πατέρα του, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη για «επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες» στις οποίες στηρίχθηκε τότε το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την ανάγκη ενότητας, το «πράσινο κύμα» του σήμερα, ενώ απέρριψε το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου ευθύνονται για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και για τη σημερινή κρίση.
«Θα τα ρίξουμε όλα στον Ανδρέα; Μήπως φταίει ο Καραμανλής και η ΝΔ για την κρίση; Ο Ανδρέας μετά από 23 χρόνια που έχει φύγει, φταίει για την κρίση;» είπε ο Ν. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ναι, είχε ένα χρέος ο Ανδρέας, στο 60% (του ΑΕΠ). Είχαμε ένα χρέος. Αλλά το χρέος, το δικό μας, το αγγίζουμε. Είναι τα νοσοκομεία, το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, είναι τα σχολεία, οι δρόμοι, οι υποδομές, η νησιωτική Ελλάδα που τη φέραμε κοντά, η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το δικό μας χρέος είναι χειροπιαστό. Το χρέος της ΝΔ είναι στον αέρα. Ούτε ίχνος που πήγε, κάπου πήγε, δεν ξέρουμε».
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κρίση είναι παγκόσμια κι όχι μόνο ελληνική και ότι «τα μνημόνια τα έφερε η κρίση», και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, οι οποίες όμως, κατόρθωσαν να βγουν από αυτά νωρίτερα.
Υποστήριξε, ότι σήμερα «τυμβωρυχούν όλοι, να πάρουν κομμάτια» του Α. Παπανδρέου, βάλλοντας ιδιαίτερα κατά της ακροδεξιάς και της Χ.Α., και πρόσθεσε: «Διαφωνώ απολύτως, όταν βλέπω στον Πειραιά, το «Η Ελλάδα στους Έλληνες» από αυτό το ακροδεξιό κόμμα. Αυτό δε το δίνουμε σε κανένα κόμμα. Το, «Η Ελλάδα στους Έλληνες», είναι αυτό με το οποίο γεννηθήκαμε, θα μείνουμε με αυτό το σύνθημα, πάντα».
Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα «μαθήματα» που πήρε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ αυτών, «να είμαστε κοντά στον άνθρωπο, κοντά σε όλους», εκτιμώντας μάλιστα, ότι «εάν υπήρχε τότε facebook, ο Α. Παπανδρέου θα επικοινωνούσε «τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα με τους πολίτες» και επίσης, ότι, παρά τις αναφορές που γίνονται σε αυτόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις απόπειρες «μίμησής» του, δε θα ήταν σύμφωνος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι ήταν σωστή η θέση του Α. Παπανδρέου να στηριχθούν «οι τρεις πυλώνες της δημοκρατίας: συνεταιρισμοί-συνδικαλιστές, τοπική αυτοδιοίκηση και εθνική Βουλή», ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στη ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας ότι αφήνεται να οδηγηθεί ο ορισμός της νέας διοίκησής της, σε δικαστήριο. «Είναι εντελώς οπισθοδρομικό για μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Για τα εθνικά θέματα, ο Ν. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι θετική η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας στο δυτικό συνασπισμό δυνάμεων, αλλά χρειάζεται «προσοχή», ώστε η χώρα μας να μην χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως «βάση» για επιθετικές ενέργειες σε βάρος άλλων κοντινών χωρών στη Μ. Ανατολή. Τόνισε επίσης, ότι απαιτείται μια «ισορροπία» ανάμεσα στις σχέσεις μας με το Ισραήλ – επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε αυτή την προσέγγιση – και στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.
Ο Ν. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προοπτική της Ε.Ε., λέγοντας ότι έχουν σχηματιστεί δύο πόλοι, των «συντηρητικών και ακροδεξιών» και των «προοδευτικών» και ότι πρέπει να επιδιωχθεί να δημιουργηθεί «ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου». «Η Ευρώπη της αλληλεγγύης είναι για μας η λύση» είπε ο κ. Παπανδρέου.