Μιλήσαμε με τη Μαρία Τερζίδου, υποψήφια δημοτική σύμβουλο με το συνδυασμό του Γιώργου Νταντάμη. Οι απόψεις της απόλυτα σύγχρονες.
Δεν αρχίζει την ενασχόλησή της με τα κοινά περιμένοντας αναγνωρισιμότητα ή την ικανοποίηση του «άρχειν». Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι μιας πόλης , όπως στην αρχαία Αθήνα, πρέπει να υπηρετήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους τα κοινά.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ένας δύσκολος χώρος αέναης προσφοράς;
Σύμφωνα με την προσωπική μου αντίληψη, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος εθελοντικής προσφοράς από τον οποίο θα έπρεπε να περνούν όλοι οι δημότες μιας τοπικής κοινωνίας μέσα από πολυποίκιλα καλέσματα της αυτοδιοικητικής αρχής. Ως ενεργοί πολίτες μιας οργανωμένης κοινωνίας, έχουμε χρέος να προσπαθούμε για το καλύτερο του τόπου μας. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μόνον το κέντρο λήψης αποφάσεων για τον Δήμο αλλά και το κατεξοχήν συντονιστικό εκείνο όργανο που πραγματώνει σχέδια ποιοτικής αναβάθμισης της τοπικής κοινωνίας και δίνει λύσεις στα προβλήματα των Δημοτών, πιστεύω πως όλοι είμαστε χρήσιμοι και θα έπρεπε να είμαστε διαθέσιμοι. Αυτό το πίστευα ανέκαθεν.
Η πρόταση του κ. Γιώργου Νταντάμη να συμπορευτώ μαζί του στη διεκδίκηση του Δήμου Κατερίνης ήρθε την καταλληλότερη στιγμή. Και φυσικά θα τονίσω πως, όσον αφορά στο πρόσωπό μου, ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος να με καλέσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι προβληματισμοί που μου έθεσε και η διεξοδική του ανάλυση, ενός οράματος για τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού Δήμου με στόχο την ανάπτυξη και την απόδοση σύγχρονης ατμόσφαιρας στον τόπο μας, ήταν το έναυσμα εκείνο για την δική μου εμπλοκή σε τούτη την προεκλογική αναμέτρηση.
Αποκαλείτε την τοπική αυτοδιοίκηση «δύσκολο» χώρο αέναης προσφοράς. Κατά την άποψή μου, ένας χώρος αέναης προσφοράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ή να παρουσιάζεται ως δύσκολος. Η προσφορά εξορισμού παραπέμπει σε θετικά συναισθήματα, διαφορετικά είναι εξαναγκασμός. Όταν προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο περισσότερο εισπράττουμε αγαθά όπως το αίσθημα της χαράς, της ηθικής ικανοποίησης, της ανθρώπινης εκτίμησης και της πληρότητας ως Άνθρωποι, καλλιεργούμε την δημιουργικότητά μας και αναπτύσσουμε προτερήματα συνέργιας που σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας ήταν άγνωστα. Όλα τα παραπάνω πιστεύω πως είναι δυνατόν να υπερκεράσουν κάθε πρακτική δυσκολία όπως αυτή μπορεί να παρουσιάζεται στην καθημερινότητα ενός αυτοδιοικητικού λειτουργού. Πιστέψτε με, το επάγγελμα που έχω επιλέξει, η Ορθοδοντική, πέρα από την ομορφιά της επιστήμης είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά ως βιοποριστικό εκπόνημα.
Απαιτητική, ψυχοφθόρα, απαιτεί μέθοδο, ατελείωτες ώρες σκέψης και χειρονακτικής εργασίας, μελέτη, αντίληψη και αποφασιστικότητα. Κι όμως, στο τέλος κάθε θεραπείας το ανθρώπινο χαμόγελο μου πυροδοτεί νέες δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Δεν πιστεύω πως θα με δυσκόλευε άλλος ένα δρόμος αέναης προσφοράς και πολύ περισσότερο όταν έχει να κάνει με τον τόπο καταγωγής μου και τους ανθρώπους του.
Η κατάσταση τόσο στη χώρα μας λόγω της κρίσης , αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών ζητούν ένα νέο ρόλο για τους τοπικούς άρχοντες. Αυτό του επιτυχημένου μάνατζερ. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως οι Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες εδώ και δεκαετίες ακολουθούν ένα ισχυρό μοτίβο δημοσιονομικής αυτονομίας των δήμων, δεν έχουν αποτύχει. Αντιθέτως, διακρίνονται για την άρτια λειτουργία, οργάνωση και αυτοτέλεια των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων τοπικών κοινοτήτων. Είναι γνωστό πως εκεί η Δημοτική Αρχή είναι επιφορτισμένη κατ’ αποκλειστικότητα με την μέριμνα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Έχει επιτευχθεί μία παραδειγματική ισορροπία μεταξύ του νομοθετικού οργάνου των Κοινοβουλίων τους και του ισχυρού ρόλου των Δήμων.
Στην ερώτησή σας μου αναφέρετε την οικονομική κρίση και την ευρωπαϊκή επιταγή μείωσης των δημόσιων δαπανών ως κύριο λόγο για να χρίσει και το ελληνικό κατεστημένο τους τοπικούς άρχοντες ως «μάνατζερς».
Δίχως να έχω επιστημονικές γνώσεις οικονομικών, εγώ θα σας δώσω και άλλους λόγους που η δημοσιονομική ισχυροποίηση των τοπικών αρχών είναι απαραίτητη, μιας και θα έχετε καταλάβει πως επικροτώ σε γενικές γραμμές αυτήν την τάση αποκέντρωσης του άξονα λήψης αποφάσεων και της οικονομικής διαχείρισης των πόρων μιας τοπικής κοινωνίας. Κάθε Δημοτική Αρχή προέρχεται από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, άρα είναι πιο άμεσα ελέγξιμη στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης των ανθρώπων μιας τοπικής κοινωνίας με έναν επιτυχημένο «μάνατζερ» - Δήμαρχο. Η δυνατότητα άμεσης διαχείρισης όλου του «πλούτου» μιας τοπικής κοινωνίας πιστεύω ότι θα απασφαλίσει δυναμικές προοπτικής και ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, κάτι που ο Έλληνας γενικώς αγαπά καθώς καλλιεργεί πολύ εύκολα την υπερηφάνεια της εντοπιότητάς του. Εκτός αυτού, κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αυτό πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής ή έχει μειωμένο ενδιαφέρον για το κεντρικό κράτος.
Το δύσκολο στην εποχή των managers θα είναι να καλλιεργηθεί στον μέσο πολίτη το σωστό κριτήριο για την επιλογή του επιτυχημένου «μάνατζερ» στη θέση ενός τοπικού άρχοντα, που έως τώρα είχε άλλα χαρακτηριστικά, αυτά του Έλληνα πολιτικού, και φυσικά διαφορετικό εύρος πραγματικών αρμοδιοτήτων. Εξίσου δύσκολο θα είναι επίσης, να εμπλουτισθεί ο μέσος πολίτης με την Παιδεία εκείνη που θα τον καταστήσει ικανό να ακολουθεί με σεβασμό την «διακυβέρνηση» της περιοχής του και μια οικονομική διαχείριση λίγο ή πολύ διαφορετική από την γειτονική προς αυτόν περιοχή.
Ο γνωστός καθηγητής Ηγεσίας & Μάνατζμεντ κ. Δημήτρης Μπουραντάς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο βιβλίο του «Επιτυχημένος ηγέτης και μάνατζερ» εντοπίζει, στα δικά μου μάτια, τις ιδιαίτερες ικανότητες που πρέπει να έχει και στην σύγχρονη Ελλάδα κάθε τοπικός άρχοντας, προκειμένου να είναι έτοιμος για την αποκέντρωση που προμηνύεται ως ευρωπαϊκή τάση:
• Επιλογή σωστών συνεργατών
• Αποτελεσματική ανάθεση εργασιών και καθηκόντων στους συνεργάτες
• Ανάπτυξη και συνεχής βελτίωση συνεργατών
• Αποτελεσματική αξιολόγηση συνεργατών
• Αποτελεσματική ακοή και πειθώ
• Έμπνευση και παρακίνηση συνεργατών για εξαιρετικά αποτελέσματα
• Ενδυνάμωση και καθοδήγηση συνεργατών
• Διαμόρφωση κουλτούρας εξαιρετικών επιδόσεων
• Χτίσιμο ομάδας για συνεχείς «νίκες»
• Συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση των ηγετικών χαρακτηριστικών του ιδίου
Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι έτοιμος να διακρίνει, προκειμένου να αναδείξει, ανθρώπους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που μπορώ με σιγουριά να πω είναι πως ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης κ. Γιώργος Νταντάμης διαθέτει όλα τα παραπάνω και μας έχει ήδη αποδείξει, τόσο στα πλαίσια σύστασης και οργάνωσης του συνδυασμού «Ανανέωση τώρα» όσο και σε αυτά σύνθεσης των προγραμματικών θέσεων, ότι η κουλτούρα και η τεχνογνωσία του, η ικανότητά του να προσεγγίζει τον κάθε άνθρωπο με υπομονή και σοφία ηγέτη, το πνεύμα του ως ενός τεχνοκράτη και επιστήμονα συνάμα, η αλληλέγγυα φύση του και η σταθερή του πίστη στην εκπόνηση ποιοτικών μελετών θα τον έχριζαν απλόχερα «επιτυχημένο μάνατζερ» από τη θέση του τοπικού άρχοντα στον Δήμο Κατερίνης.
Ποιο θεωρείτε το δυνατό σημείο του προγράμματος του συνδυασμού σας που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών;
Δίχως να θέλω να επιδείξω ενθουσιασμό ή έπαρση, μου είναι δύσκολο να αποφύγω την απάντηση ότι, είναι πολλά τα δυνατά σημεία του προγράμματός μας που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.
Αν πρέπει επιγραμματικά να αναφερθώ, θα υπογραμμίσω τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που διέπει τις θέσεις μας, την έμφαση στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα στοιχεία σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού μίας πόλης “smart city”, τα όποια όπου και αν έχουν εφαρμοστεί, πέρα από την πρόνοια άμεσης εξυπηρέτησης των δημοτών σε θέματα καθημερινότητας, έχουν επιτύχει την καταπολέμηση του φαινομένου ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων μεταξύ των αυτοδιοικητικών λειτουργών και των δημοτών και τέλος, την δέσμευση ισόνομης και ισορροπημένης προσπάθειας ανάπτυξης όλου του Δήμου Κατερίνης, από τα Πιέρια έως τον Θερμαϊκό, και όχι μόνο του κέντρου της πόλης.
Θέτω σε σας ένα ερώτημα που αιωρείται. Αν και οι συνδυασμοί των δημοτικών εκλογών δεν ήταν ποτέ αμιγώς πολιτικοί, σήμερα φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί τελείως οι κομματικές γραμμές. Ωριμάσαμε ως ψηφοφόροι; Ως Έλληνες ξεπεράσαμε το μετεμφυλιοπολεμικό τραύμα;
Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και Παιδείας, έχει πολύ δουλειά ακόμη να κάμει προκειμένου να αποκτήσει εξολοκλήρου ώριμους ψηφοφόρους. Είναι οι κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες της σύγχρονης εποχής που έχουν αλλάξει τον Έλληνα πολίτη-ψηφοφόρο, ο οποίος δύσκολα πλέον θα θεωρήσει επιταγή και Βίβλο τη «γραμμή» μιας ιδεολογικής παράταξης. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα απέδειξε σε όλους μας πως η κοινωνική αλληλεγγύη και η μεθοδική δουλειά είναι τα μόνα εχέγγυα για να επιβιώσουμε στο παγκόσμιο στερέωμα. Άρα, ακαριαία και πολύ αυστηρά πλέον κρίνονται όλα τα δημόσια πρόσωπα της πολιτικής και όλα τα κόμματα, δίχως στερεότυπα και εμφυλιοπολεμικές συναισθηματικές επιταγές. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ο Έλληνας να υποπέσει και πάλι σε λάθη πολωτικών συμπεριφορών, λόγω του ιδιαίτερου ντόπιου γονιδιώματος που φέρει.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτοί που άρχισαν να ωριμάζουν περισσότερο είναι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με την πολιτική. Και αυτό είναι προς τιμήν τους. Τον Οκτώβρη του 2018 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι δημότες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες, με γνώμονα το ποιος είναι καλύτερος για να αντιμετωπίσει τα τοπικά προβλήματα και απέκλεισε την πιθανότητα να δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 1ου βαθμού παρότι θα του ήταν πολύ εύκολο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να βρει «γαλάζιους» υποψηφίους δημάρχους. Ιδιαιτέρως ευφυής και προσγειωμένη κίνηση ενός πολιτικού άνδρα και του επιτελείου του, που ενώ έχει όλα τα προγνωστικά με το μέρος της παράταξής του, επιλέγει να απορρίψει το ενδεχόμενο να οικειοποιηθεί την «δόξα» των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πανελλαδικό επίπεδο παροτρύνοντας τους δημότες κάθε τοπικής κοινωνίας στην επιλογή του καλύτερου «μάνατζερ» , όπως λέγαμε και νωρίτερα…
Όσο για την έως τώρα ιστορία των αυτοδιοικητικών συνδυασμών θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πάντα οι συνδυασμοί επιχειρούσαν να κερδίσουν το «στέμμα» ενός χρίσματος, άσχετα με την πραγματική ιδεολογική πολυσυλλεκτικότητα που τους διέκρινε και η οποία είχε κατά βάση να κάνει με ψηφοθηρικές τακτικές. Ήταν και ίσως ακόμη να είναι για κάποιους ενισχυτική «τιμή» το ιδεολογικό χρίσμα. Οι ψηφοφόροι όμως πλέον διακρίνουν εύκολα την υποκρισία και τέτοιου είδους επιτηδευμένες τακτικές δεν τους πείθουν. Σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται τους πιο «άριστους» για να απεμπολήσει την στασιμότητα και την μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν είναι δυνατόν σε τοπικό επίπεδο να περιορίζουμε το εύρος του «δείγματος» για να επιλέξουμε τους καλύτερους. Ακόμη και αν η δική μας γενιά, αυτή που συνιστά το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας τη δεδομένη στιγμή, δεν άλλαζε τα δεδομένα, αυτά θα μεταλλάσσονταν άρδην στην αμέσως επόμενη γενιά ψηφοφόρων. Οι νέοι μας διακρίνονται από έναν ευγενή φιλελευθερισμό και μία εκσυγχρονισμένη δημιουργικότητα που με τίποτα δεν συμβαδίζει με στερεότυπα παλαιών εποχών.
Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο καθώς με την αλλαγές στο νόμο, και την απλή αναλογική θα είναι απαραίτητες οι συνθέσεις και οι συναινέσεις για τη λήψη των αποφάσεων;
Εάν ξεκινήσουμε την κουβέντα με δεδομένο πως λόγω των πρόσφατων αλλαγών θα εκλεγούν οι υποψήφιοι που θα αποτελέσουν επιλογή των περισσοτέρων ψηφοφόρων και μόνο, εγώ προσωπικά θα απαιτούσα ωριμότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους όσους εκλεγούν. Η ουσιαστική επιτυχία για τον τόπο θα βρίσκεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι σε εκείνες που κάποιος «παίζει» τον ρόλο του μπαλαντέρ. Ακόμη περισσότερο, η «αριστεία» του Δημάρχου, για να αξιολογηθεί στην πορεία, θα έγκειται σε όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καλού ηγέτη & μάνατζερ που αναφέρει ο καθ. Μπουραντάς. Γι’ αυτό και σε αυτές τις εκλογές όσο σημαντικό είναι να επιλεγούν με ποιοτικά κριτήρια οι καλύτεροι των καλύτερων, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιλεγεί και ο πιο συνετός για Τοπικός Άρχοντας και πιο επιτυχημένος για «μάνατζερ».
Όταν αποφάσισα να σταθώ ενεργά στο πλευρό του υποψήφιου Δημάρχου κ. Γιώργου Νταντάμη γνώριζα προσωπικά ελάχιστα άτομα του συνδυασμού. Τόσο στην αρχή όσο και σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου που ο συνδυασμός μας «Ανανέωση τώρα» εμπλουτίσθηκε από προσωπικότητες δυνατές με θέληση να προσφέρουν, ο συνδετικός μου κρίκος με όλους υπήρξε ο επικεφαλής μας κ. Νταντάμης. Στην πορεία, τόσο οι διαδικασίες διαμόρφωσης των προγραμματικών μας θέσεων όσο και πολλές κοινές μας δράσεις μας ένωσαν ποικιλοτρόπως με αποτέλεσμα τώρα να αποτελούμε αδιάρρηκτη ομάδα. Και τώρα όμως, ένα αποτελεί το βασικό κοινό μας και η πηγή έμπνευσής μας: ο επικεφαλής μας. Εάν λοιπόν επεκτείνουμε το σκεπτικό που σας περιέγραψα παραπάνω στην επομένη των Δημοτικών Εκλογών ημέρα, κάπως έτσι θα ήθελα να φαντάζομαι και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Κατερίνης. Συνδετικός κρίκος όλων να είναι ο Δήμος μας και το βέλτιστο αυτού. Αυτός που θα κριθεί πιο αυστηρά για τις ικανότητές του θα είναι ο επικεφαλής, δηλ. ο Δήμαρχος. Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει να έχει την σύνεση να συνθέτει και το χάρισμα να διακρίνει το ορθό για τον τόπο και τους δημότες του. Άρα, θα επανέλθω λέγοντας πως θα πρέπει να είναι καλός μάνατζερ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί στις εκλογές της 26ης του Μάη πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που διέπονται από ειλικρινή αισθήματα προσφοράς για τον τόπο. Αν ισχύσει αυτό, η επόμενη ημέρα θα είναι πιο ελπιδοφόρα για τον Δήμο. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να ψηφίσουν με σοβαρότητα και περίσκεψη ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι επιβάλλεται να προετοιμάζονται να δοκιμασθούν για τις ηγετικές τους ικανότητες. Ο καλός ηγέτης & μάνατζερ συνθέτει, εμπνέει σεβασμό και προκαλεί τη συναίνεση διδάσκοντας με τη συμπεριφορά του.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τις τόσο στοχευμένες ερωτήσεις σας. Ας ευχηθούμε όλοι ο Δήμος μας να κερδίσει αυτό που του αξίζει ως προοπτική για το μέλλον του. Πρέπει να αλλάξουν οι ρυθμοί και το ύφος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Κατερίνης έχει ανάγκη από «σύγχρονη ατμόσφαιρα». Οι πρώτες ύλες που διαθέτει σε έμψυχο και άψυχο υλικό διακρίνονται από πλούτο που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/maria-terzidoy-oloi-se-kapoia-stigmi-prepei-na-ypiretisoyme-ta-koina?fbclid=IwAR2ypqMy8jRKi8AMBEyCsx1IeXcdQpjLRNObHPpVwQ89EAa-z-z8uTkY2ck