Ιδεοληψίες, ο χρόνος που χάνεται και αυτοί που φεύγουν!


της Έφης Μπάσδρα

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία χαμένου χρόνου και άσκοπης ιδεοληψίας των χρόνων του Σύριζα που μας κόστισε πολύ.

 Κόστισε σε ανθρώπινο δυναμικό, νέους και ταλαντούχους έλληνες που πήραν το δρόμο της ξενητειάς, θύματα μιας ανελέητης φυγής που αποστεώνει για μιά δεκαετία τώρα τη χώρα. Το...

2014 στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφίων, ήμουν τότε πρόεδρος του ΔΣ, είχαμε σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα υποτροφιών που αφενός μεν επιβράβευε με υποτροφία τους άριστους φοιτητές αφετέρου εισήγαγε τους υποτρόφους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ήταν ένα πρόγραμμα που συνέδεε τις μεταπτυχιακές σπουδές με την αγορά εργασίας, μια win-win συγκυρία για όλους.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς με την Εθνική Τράπεζα, απέσπασε δε πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία στην κατηγορία Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ΕΕ ενέκρινε για τον επόμενο χρόνο 800 νέες θέσεις, και για τον μεθεπόμενο υπήρξαν σχεδιασμοί για ακόμη περισσότερες.


Και ύστερα ήρθε ο Συριζα. Μαντέψτε τι έγινε! Το πρόγραμμα καταργήθηκε άμεσα γιατί υποστηρίχθηκε πως οι σπουδές είναι για τις σπουδές και δεν θα πρέπει να μας απασχολεί η επαγγελματική αποκατάσταση των υποτρόφων. Το ΙΚΥ δεν είναι ΟΑΕΔ. Έτσι ειπώθηκε!


Και τα χρόνια κύλησαν. Βρισκόμαστε αισίως στο 2019. Πέντε χρόνια μετά, το ΙΚΥ προκήρυξε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα! Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια και να χαθούν χιλιάδες θέσεις και χιλιάδες φοιτητές να αναχωρήσουν για το εξωτερικό μέχρις η κυβέρνηση του Συριζα να αντιληφθεί την ωφελιμότητα του προγράμματος. Ποιός έχασε; Πρώτα οι φοιτητές για το καλό των οποίων κόπτεται ο Συριζα, και μετά βεβαίως η χώρα και όλοι εμείς! Ποιος νοιάζεται θα μου πείτε...


Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ανέβασε το τελευταίο μεγάλο show: αναθεώρηση του Συντάγματος με σημείο αιχμής το άρθρο 16, την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο Συριζα αποφάσισε ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου δεν θα προχωρήσει. Δεν θα επιχειρηματολογήσω για την χρησιμότητα της αναθεώρησης του άρθρου 16. Είναι μία συζήτηση που κρατάει τα τελευταία πενήντα (!) χρόνια. Πενήντα χρόνια για να συμφωνήσουμε σε κάτι που με αριθμούς έχει αποδειχθεί οτι βοηθάει τους φοιτητές, τη χώρα, την ανάπτυξη, την πρόοδο. Τα οικονομικά αποτελέσματα της επίδρασης των ιδιωτικών πανεπιστημίων της διπλανής Κύπρου το αποδεικνύουν. Τα οφέλη που θα προέκυπταν για τη χώρα μας υπολογίζονται στο 5% αύξησης του ΑΕΠ μας. Τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι ίδιοι οι βουλευτές του Συριζα. Γιατί μην κάνετε το λάθος να διερευνήσετε πόσοι βουλευτές του Συριζα και πόσοι γόνοι τους φοίτησαν και φοιτούν αυτή τη στιγμή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αλλοδαπή. Θα χάσετε! Η υποκρισία άλλωστε παραμένει διαχρονικά από τα πιο μελανά στοιχεία της πολιτικής.


Η άρνηση της αναθεώρησης του άρθρου 16 μέσα από τη θολή ιδεοληπτική επιμονή στο λάθος θα μας κοστίσει άκομη μία δεκαετία.


Το βέβαιον είναι ότι ο Συριζα θα χάσει τις εκλογές. Εκεί λοιπόν στην αντιπολίτευση και καθώς θα βαδίζει το δρόμο προς τη σοσιαλοδημοκρατία θα αναστοχαστεί και θα αναπροσδιορίσει τη σχέση του και με το άρθρο 16. Εξάλου ακολουθεί με ευλάβεια το δρόμο Πασοκ. Και ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με παραδοχές, αναθεωρήσεις και υπερβάσεις. Ο απλός λαός το λέει και ξεκόλλημα. Μόνο που θα πάρει καιρό και θα μας κοστίσει πολύ!


Κρίμα σύντροφοι... Θα είχαμε να σας θυμόμαστε και για κάτι ωφέλιμο!


Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ