Αναγκαία η θέσπιση Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Δίου-Ολύμπου



του Γιώργου Ν. Μανίκα, δικηγόρου

Σε ένα δήμο, όπως αυτός του Δίου-Ολύμπου, στον οποίο το φυσικό περιβάλλον έχει τεράστια σημασία, καθώς, ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Ολύμπουαπλώνεται στα όρια του, είναι θεωρώ επιβεβλημένη η δημιουργία ξεχωριστής αντιδημαρχίας ειδικά για την πολιτική προστασία.
Για την πρόληψη δηλαδή, την προστασία και την αντιμετώπιση από φυσικές καταστροφές (όπως δασικές πυρκαγιές) και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες και έντονες χιονοπτώσεις). Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο δήμος μας από τέτοιου είδους καταστροφές είναι έντονοι και εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Λόγω της πυκνής δασοκάλυψης μεγάλου μέρους του δήμου μας και της γειτνίασης πολλών οικισμών όπως του Λιτοχώρου, της Σκοτίνας, του Παλαιού και Νέου Παντελεήμονα με δασικές περιοχές, ο κίνδυνος για πυρκαγιές ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι μεγάλος και όλοι μας έχουμε δει με το χειρότερο τρόπο ποια είναι τα αποτελέσματα όταν οι φωτιές φτάσουν μέσα στους οικισμούς και τα σπίτια. Από την άλλη, πεδινοί οικισμοί, όπως το Δίον, τα Πλατανάκια, τα Καλύβια Βαρικού και οι γύρω από αυτούς καλλιέργειες κινδυνεύουν, όπως είδαμε άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν από πλημμύρες σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Ταυτόχρονα, πολλές φορές λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, τους χειμερινούς μήνες η κυκλοφορία στα χωριά του δήμου μας και ιδιαίτερα στο Λιτόχωρο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Συνεπώς ο δήμος μας, λόγω του ότι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος όλο και πιο συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα και για να αποτρέψει μελλοντικούς κινδύνους από άλλες καταστροφές (όπως δασικές πυρκαγιές) είναι αναγκαίο να προχωρήσει στη σύσταση αντιδημαρχίας με αρμοδιότητες και έργο την πρόληψη (το πιο βασικό κομμάτι όταν υπάρχει έλλειψη μέσων), το σχεδιασμό δράσης, την προετοιμασία του δυναμικού και των μέσων και την έγκαιρη προειδοποίηση και ενημέρωση των δημοτών για όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω.

Ειδικότερα μία αντιδημαρχία πολιτικής προστασίας θα μπορούσε να έχει στις αρμοδιότητές της τα εξής:

1) Την συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας στο δήμο αποκλειστικά για θέματα πολιτικής προστασίας

2)Την πρόληψη για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων (όπως για παράδειγμα τη συνεργασία με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για διενέργεια περιπολιών στο βουνό και εντοπισμό πιθανών εστιών φωτιάς ).

3) Την οργάνωση, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων του δήμου μας (εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων, εκσκαφείς για πλημμύρες κλπ).

4) την μελέτη και εκπόνηση σχεδίου δράσης για έκτακτες καταστάσεις (εκκένωση οικισμών σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, οργάνωση αποχιονισμού και καθαρισμός των οδικών αξόνων από πάγους την περίοδο του χειμώνα κ.ο.κ.)

5)Την διαχείριση των πιστώσεων πολιτικής προστασίας που διανέμει η κυβέρνηση σους δήμους.

6) Την εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά και τη συνεργασία των μελών εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων (όπως οι ορειβατικοί σύλλογοι)

7) Την ενημέρωση των δημοτών μέσω της παροχής ειδικών οδηγιών, για το πώς να δρουν σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και έκτακτης ανάγκης καθώς και την διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία του δήμου μας για την ενημέρωση των παιδιών.

Η καθιέρωση μία τέτοιας δομής από το δήμου Δίου-Ολύμπου θα έχει ένα διπλό καλό. Δηλαδή και οδήμος μας θα μπορεί να είναι καλύτερα οργανωμένος και να συντονίζει ευκολότερα το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα του για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και κινδύνων πυρκαγιάς (που είναι μεγάλοι σε ένα δήμο όπως ο δήμος Δίου-Ολύμπου) και οι συνδημότες μας θα είναι εκ των προτέρων ενημερωμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστάσεις. Άλλωστεη προστασία της ζωής και της υγείας σε πρώτο βαθμό, αλλά και των περιουσιών των συνδημοτών μας από τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους δήμους και έτσι καθίσταται επιτακτική κάθε είδους δράση προς τον σκοπό αυτό.